matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Grzesiek99:
3x
2
+2x+1
∫
(x
2
+x+1)(x+2)
3 lip 10:43
Jerzy:
3
1
2
2x+1
= ∫
dx − ∫
dx = 3ln|x + 2| −
arctg(
) + C
x + 2
x
2
+ x + 1
√
3
√
3
3 lip 10:56
piotr:
3(x
2
+x+1)− (x+2)
3
1
=
=
−
=
(x
2
+x+1)(x+2)
x+2
x
2
+x+1
3
4/3
−
x+2
1+((2x+1)/
√
3
)
2
⇒
2
2x+1
∫ = 3ln|x+2| −
arctg(
) + C
√
3
√
3
3 lip 10:59