matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Natalia:
2x
3
+3x
2
+18+6
(x
2
+9)(x
2
+2)
3 lip 10:04
Jerzy:
2x
3
x
= ∫
dx + ∫
dx = ln|x
2
+ 2| + arctg(
) + C
x
2
+ 2
x
2
+ 9
3
3 lip 10:17
Kacper:
Rozbijasz na dwie całki (ułamki proste) potem jedna przez podstawienie, a druga związana z arctg
3 lip 10:17
Kacper:
Jerzy
na te gorąca
3 lip 10:18
Jerzy:
f'(x)
W pierwszej całce korzystamy ze wzoru: ∫
dx = ln|f(x)| + C
f(x)
3 lip 10:19
Jerzy:
Na zdrowie
Kacper
3 lip 10:19
Natalia:
dziękuję bardzo
3 lip 10:20