pole powierzchni bryły obrotowej
Mariusz:
Oblicz pole powierzchni bryły powstałej przez obrót
krzywej zadanej równaniem parametrycznymi
x = 6378cos(t)
y = 6357sin(t)
Ciekawe czy poznacie wynik
tzn z czym się on wam skojarzy
3 lip 04:10
jc: Czy to ma być przybliżony kształt Ziemi?
3 lip 07:52
Mariusz:
Ta bryła obrotowa tak
Gdyby chciał policzyć obwód krzywej to już trzeba by było korzystać z całki eliptycznej
2π∫
0π6357sin(t)
√(−6378sin(t))2+(6357cos(t))2dt
2π∫
0π6357sin(t)
√40678884sin2(t)+40411449cos2(t)dt
2π∫
0π6357sin(t)
√40678884(1−cos2(t))+40411449cos2(t)dt
2π∫
0π6357sin(t)
√40678884−40678884cos2(t))+40411449cos2(t)dt
2π∫
0π6357sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt
12714π∫
0πsin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt
∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=
−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)−
| | −cos(t)(−267435)2cos(t)(−sin(t)) | |
∫ |
| dt |
| | 2√40678884−267435cos2(t) | |
∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)−
| | sin(t)(−267435cos2(t)) | |
∫ |
| dt |
| | √40678884−267435cos2(t) | |
∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)
| | sin(t)(40678884−267435cos2(t)−40678884) | |
−∫ |
| dt |
| | √40678884−267435cos2(t) | |
∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)
| | 40678884sin(t) | |
−∫sin(t)√40678884−267435cos2(t)dt+∫ |
| dt |
| | √40678884−267435cos2(t) | |
2∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)
| | 40678884sin(t) | |
+∫ |
| dt |
| | √40678884−267435cos2(t) | |
2∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)
| | −40678884√267435sin(t) | |
−∫ |
| |
| | | | √267435 | | √2674356378√1−( |
| cos2(t))dt | | | 6378 | |
| |
2∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)
| | 40678884 | | −√267435sin(t) | |
− |
| ∫ |
| |
| | √267435 | | | | √267435 | | 6378√1−( |
| cos2(t))dt | | | 6378 | |
| |
2∫sin(t)
√40678884−267435cos2(t)dt=−cos(t)
√40678884−267435cos2(t)
| | 40678884 | | √267435 | |
− |
| arcsin( |
| cos(t))+C1 |
| | √267435 | | 6378 | |
| | 1 | |
∫sin(t)√40678884−267435cos2(t)dt=− |
| cos(t)√40678884−267435cos2(t) |
| | 2 | |
| | 20339442 | | √267435 | |
− |
| arcsin( |
| cos(t))+C |
| | √267435 | | 6378 | |
| | 6357 | | 20339442 | | √267435 | |
=12714π(( |
| + |
| arcsin( |
| ))− |
| | 2 | | √267435 | | 6378 | |
| | 6357 | | √267435 | |
(− |
| −arcsin( |
| )) |
| | 2 | | 6378 | |
| | 40678884 | | √267435 | |
=12714π(6357+ |
| arcsin( |
| )) |
| | √267435 | | 6378 | |
3 lip 13:37
Adamm:
'Gdyby chciał policzyć obwód krzywej to już trzeba by było korzystać z całki eliptycznej'
Mariusz mówi o sobie w 3 osobie?
3 lip 14:23
Mariusz:
Jak sam zauważyłeś zdanie zostało napisane w trzeciej osobie
ale skąd wniosek że pisałem o sobie ?
jc poznał jaka to bryła
Teraz jeśli dobrze pamiętam oceany to ok 70% tej powierzchni
a lądy to ok 30% tej powierzchni
3 lip 17:37
Adamm:
Nie zalewaj. Każdy wie że to ty Mariusz
3 lip 18:42