.
Kama:

Na rysunku przedstawiono wykres funkcji g, który otrzymano z wykresu funkcji f(x) = log
3x w
wyniku pewnej translacji.
a) Wyznacz wzrór funkcji g.
b) Dla jakich argumentów funkcja g przyjmuje wartości dodatnie?
21 lut 13:37
Basia:
f(x) = log3x przecina oś OX w p−cie 1 czyli masz przesunięcie o −3 wzdłóż OX
osi OY nie przecina
h(x) = log3(x−(−3)) = log3(x+3)
wykres tej funkcji przecina oś OY w punkcie y=log3(0+3) = log33 =1
czyli masz teraz przesunięcie o 2 wzdłuż OY
g(x) = log3(x+3)+2
21 lut 13:52
Kama: Dzięki bardzo

b)
0 = log
3(x + 3) + 2
log
3(x + 3) = −2*log
33
log
3(x +3) = log
319 f. różnowartościowa
x + 3 =
19
Dobrze?
21 lut 14:39
Asdator: Źle, tutaj mozesz odczytac z rysunku x ∊ (−2; + ∞). Tylko że albo rozwiązanie jest błędne albo
rysunke (zadanie jest z aksjomatu, chodzi o rysunek). Brakuje tam czegoś, np ze f(−2) = 2 <−−
tak wynika z rysunku w książce. Ale odpowiedz jest zgodna z POPRAWNYM rysunkiem ^^.
16 kwi 15:17
LVaderPL: | | 1 | | 2 | | 8 | |
Witam, x +3 = |
| to nie jest −2 |
| tylko −2 |
| rysunek na samym początku jest |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
przekłamany, odpowiedź zgodna do rysunku z książki Aksjomatu <− tak jak stwierdził Asdator
3 maj 09:45
Se: skąd się to wzięło log3(x + 3) = −2*log33
4 wrz 22:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
−2 = −2*log
33 ... ponieważ log
33 = 1 (3 do jakiej potęgi daje 3

oczywiście do 1 )
4 wrz 22:04
Se: nie o to mi chodziło ale już się dowiedziałem

dzięki
4 wrz 22:11