Rozwiązanie równania
Katowice nocą: Wyznaczyć rozwiązanie równania y'=y*lny/(x+1), spełniające warunek y(1)=2. Proszę z o
rozwiązanie z wytłumaczeniem
2 lip 20:51
jc: To jest równanie o zmiennych rozdzielonych, co oznacza, że x można umieścić po jednej
stronie, a y po drugiej.
dy/dx = y ln y /(x+1)
| dy | | dx | |
| = |
| , tu niestety tracimy rozwiązanie z y=1, ale my mamy y(1)=2 |
| y ln y | | x+1 | |
Teraz dopisujemy po obu stronach symbol całki.
ln |ln y| = ln|x+1| + C, po jednej ze stron dodajemy C
Podstawiamy y=2, x=1. ln ln 2 = C.
W otoczeniu x=2, y=1 moduły nie są potrzebne
ln ln y = ln ln 2 + ln (x+1)
ln y = (ln 2) (x+1)
y = 2
x+1
2 lip 22:20
Katowice nocą: Dziękuję, choć zdaje się, że odpowiedź powinna wyjść y=eln√2(x+1)
2 lip 23:20
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego Katowice, że:
e
ln 'coś' = 'coś' <−−− kłania się szkoła średnia i logarytmy
więc
te e
ln (√2(x+1) =
√2(x+1)
a gdyby było y =
√2(x+1) to wtedy:
y' =
√2
czyli miałoby zachodzić:
| | √2(x+1)*ln(√2(x+1)) | |
√2 = |
| |
| | x+1 | |
√2 =
√2*ln(
√2(x+1)) no chyba jednak nie bardzo
3 lip 00:14
wredulus_pospolitus:
ale faktycznie
jc troszeczkę namieszał i zgubił coś przy wyznaczaniu stałej
działamy bowiem w otoczeniu y = 2 i x = 1, więc:
ln(ln 2) = ln(2) + C −> C = ln(ln2) − ln2
więc mamy:
ln(lny) = ln(x+1) − ln2 + ln(ln2)
| | x+1 | |
ln(lny) = ln( |
| *ln2) |
| | 2 | |
więc y = 2
(x+1)/2
3 lip 00:22
mat: i byłoby to co chciał

y=e
ln√2x+1=
√2x+1=2
1/2*(x+1)=2
(x+1)/2
3 lip 00:39
jc: Szkoda, bo pomylony wynik był ładniejszy
3 lip 07:55
Mila:
Właśnie dlatego wczoraj nie wpisałam swojego z dwójką w mianowniku
3 lip 18:23