Wyznacz dystrybuantę tej zmiennej losowej.
Iga98: Hej
Potrzebuję pomocy w zadanku. Chciałabym, aby ktoś to zrobił w miarę krok po kroku, bo nie
bardzo ogarniam takiego przykładu:(
Zmienna losowa X ma gęstość:
| 1 | | 1 | |
f(x)= − |
| x+ |
| dla x∊(−1,2], |
| 6 | | 3 | |
0 dla x∉(−2,2]
Wyznacz dystrybuantę tej zmiennej losowej, wyznacz EX i Me
Adamm:
F(x) = ∫
−∞x f(y) dy
F(x) = 0 gdy x<−2 oraz F(x) = 1 gdy x>2
| 1 | |
F(x) = ∫−2x ( |
| y+1)dy dla −2≤x<−1 |
| 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
F(x) = ∫−2−1 ( |
| y+1)dy + ∫−1x (− |
| y+ |
| )dy dla −1≤x<2 |
| 2 | | 6 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
EX = ∫−∞∞ yf(y) dy = ∫−2−1 y( |
| y+1)dy + ∫−12 y(− |
| y+ |
| )dy |
| 2 | | 6 | | 3 | |
Dalej, F(x) = 1/2 ⇒ x = M
e (mediana)
pozostało wyliczyć całki/wrzucić w program