Nieskończoność + liczba ?
Pytaam: ∞+1=

Jaki wynik daje nieskończoność plus liczba ? Wyjdzie nieskończoność ?
2 lip 11:24
Jerzy:
Tak.
2 lip 11:40
PW: Takie "działanie" w ogóle nie jest zdefiniowane. Nieskończoność nie jest liczbą.
2 lip 22:36
Jerzy:
Zapewne pytał o granicę.
2 lip 22:39
PW: Domyślam się, ale zadając takie pytania dopuszczamy się niechlujstwa − zamiast posługiwać się
odpowiednim twierdzeniem o granicach chcemy je zastąpić żargonem.
2 lip 22:49
jc: Czasem wygodnie jest dołączyć do R symbol ∞ i zdefiniować sumę ∞+a
(Rudin Analiza rzeczywista i zespolona, str. 27).
2 lip 22:52
Adamm:
Ma to sens. ∞ można traktować jako szereg nieskończony rozbieżny,
o dodatnich wyrazach. Oczywiście że po dodaniu stałej, suma się nie zmieni.
Tłumaczy to tez dlaczego często przyjmuje się 0*∞ = 0
2 lip 23:30
jc: W podręczniku było powiedziane, że dla a≥0, ∞+a=∞, dla a>0, a*∞=∞, 0*∞=0.
A chodziło o to, aby formułując twierdzenia uniknąć rozpatrywania przypadków.
W pełni zgadzam zgadzam się z PW.
3 lip 08:04