Strony matematyczne
ln: Cześć. Czy ktoś zna może strony z zadaniami z matematyki na poziomie studiów chodzi mi coś
takiego
jak np Khan Academy lub zadania info. Wiem już o ETrapez, na Matemaks jest mało materiału ze
studiów.
Z góry dziękuje.
2 lip 00:36
wredulus_pospolitus:
Jesteś przyszłym studentem?
Jeśli tak to −−− ciesz się najdłuższymi wakacjami.
Na studiach zaczniesz od analizy (ciągi, granice, pochodne) oraz algebry (macierze).
Czyli w sumie to co masz już opanowane (na studiach będzie trochę teorii o której jeszcze nie
znasz, ale to nic czym trzeba się obecnie przejmować).
Jeżeli bardzo chcesz − to zajrzyj do podręczników:
"Analiza matematyczna cz.1" Skoczylas (ćwiczenia i wykłady)
"Algebra Matematyczna w zadaniach" Krysicki, Włodarski
2 lip 01:37
ln: Na pierwszym roku ma być jeszcze Wstęp do matematyki.
2 lip 14:42
Adamm:
W mojej opinii to ten e−Trapez tłumaczy jak idiocie.
Nie polecam.
2 lip 19:07
2 lip 19:15
Mariusz:
Wstęp do matematyki to logika i teoria mnogości
Jeśli chodzi o podręcznik to np Rasiowa
Z analizy matematycznej to Janusz Górniak przesłał wykłady i
wg mnie są one lepsze niż etrapez
Co do literatury to proponowana była taka
Г М Фихтенгольц Курс дифференциального и интегрального исчисления.
F Leja Rachunek różniczkowy i całkowy ze wstępem do równań różniczkowych
Z tych dostępnych w sieci możesz znaleźć
http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/rachunek.html
http://matwbn-old.icm.edu.pl/kstresc.php?tom=15&wyd=10&jez=pl
Z algebry liniowej z geometrią proponowana była
A Mostowski , M Stark Elementy algebry wyższej
W sieci jest dostępna książka
W Sierpiński Zasady algebry wyższej
2 lip 19:31
Mariusz:
"W mojej opinii to ten e−Trapez tłumaczy jak idiocie."
Dlatego nie polecasz ?
To akurat nie jest powód aby go nie polecać
Poza tym ty w ogóle nie umiesz tłumaczyć
Tutaj raczej nie znajdziesz ludzi którzy by się znali na metodyce nauczania
więc wiadomo ile warte są opinie takich Adamów
Ja powyżej podałem pozycje które były proponowane na pierwszy rok studiów gdy
ja zdałem maturę
Oprócz tych proponowanych na pierwszy rok studiów podałem też pozycje
jakie możesz znaleźć w sieci
2 lip 19:41
Adamm:
Wielki znawca spammer Mariusz. Idź sobie pospamuj staruszku
2 lip 19:47
Adamm:
I nie wiem jak ty możesz w ogóle oceniać to czy umiem czy nie umiem tłumaczyć,
skoro prawie że nic nikomu nie tłumaczyłem na tej stronie przez jakieś ostatnie pół roku.
2 lip 19:55
2 lip 20:20