oryginal transormaty
xxx: wyznacz oryginał xn, ktorego transformata ma postac:
γ(z) = 1(3z −1)(9z + 1)
1 lip 20:58
Adamm:
jaka transformata
chodzi tutaj o ciągi i ich funkcje tworzące?
| | 1 | |
rozkład na ułamki proste + rozwinięcie |
| = 1+z+z2+... |
| | 1−z | |
1 lip 21:06
xxx: transformacja Laplace
1 lip 21:11
jc: Jesteś pewny? xn sugeruje raczej ciąg, nie funkcję.
1 lip 21:16
Adamm:
to w takim razie ułamki proste + wzór
| | 1 | | 1 | |
L−1( |
| ) = |
| tn−1e−at |
| | (s+a)n | | (n−1)! | |
1 lip 21:17
Mariusz:
Adam tak się wymądrzasz to powinieneś wiedzieć co jest dyskretnym odpowiednikiem
przekształcenia Laplace
1 lip 22:17
jc: Mariusz, być może nawet autor wpisu nie wie, co trzeba znaleźć.
W każdym razie ma dwie podpowiedzi, zależnie od pytania.
1 lip 22:36