kasienka: 1.(x 3-1) : (x-1)
2.(x5+1) : (x+1)
3.(x4-16) : (x+44)
4.(23+6) : (z-3)
5.(a3+a2b-ab2-b3) : (a-b)
17 lis 20:54
yeti:
1/ x
3 +1 = (x+1)(x
2 -x +1) ze wzoru a
3 +b
3
więc wynik ten druginawias ok


2/ coś źle napisałaś i w 4/ też
17 lis 21:08
yeti: tzn 3/ i 4/

17 lis 21:08
yeti:
5/ a
2( a+b) - b
2( a +b) = (a+b) ( a
2 - b
2)
zostanie wynik a
2 - b
2) = (a+b)( a -b) taki lub taki

17 lis 21:12
yeti:
zad2/ jak podzielisz to otrzymasz
malejące potęgi przy x i znaki na przemian + i -
x
4 -x
3 +x
2 - x +1

17 lis 21:16