granica funkcji
Pacik: oblicz granicę bez używania reguły de L'Hospitala:
lim−−>5+ (15+2x−x2)/(x3−5x2)
Wiem, że wynik wychodzi (−8/25), natomiast chciałabym wiedzieć, dlaczego na górze wychodzi
(−x−3) a nie (x−3) oraz czy po obliczeniu i dojścia do wyniku jaki już napisałam, trzeba
obliczyć też granicę dążącą do 5−
1 lip 00:45
wredulus_pospolitus:
Licznik: −x
2 + 2x + 15 = (x−5)*(ax+b) = ax
2 + (b−5a)x − 5b
a = −1 −> a = −1
b − 5a = 2 −> zgadza się
−5b = 15 −> b = −3
i dlatego masz (
−x −3)
1 lip 02:50
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że:
| −x2+2x+15 | | (x−5)(−x−3) | | −x−3 | |
| = |
| = |
| |
| x3−5x2 | | (x−5)x2 | | x2 | |
| | 8 | |
granica lewostronna będzie równa prawostronnej i wynosić będzie − |
| |
| | 25 | |
1 lip 02:51
Pacik: Dziękuję Ci bardzo! Teraz już wiem gdzie popełniałam gafę
1 lip 10:10