metoda najmniejszych kwadratow
kuba: Metoda najmniejszych kwadratow wyznacz funkcje postaci f(x,y) = ax + by aproksymujaca wyniki
pomiarow:
x1 = 1, y1 = 1, z1 = 1 ; x2 = 3, y2 = −1, z2 = 10, x3 = 1, y3 = 2, z3 = −1
pomocy, nie wiem jak sie do tego zabrac
30 cze 16:25
wredulus_pospolitus:
a znasz metodę najmniejszych kwadratów
30 cze 16:51
kuba: gdybym znal i dobrze nia operowal nie prosilbym tutaj o pomoc − zadanie wrzucone dodatkowo poza
standardową listę zadan
rozumiem ze musze stworzyc funkcje G(a,b) = (a + b − 1)2 + (3a − b − 10)2 + (a + 2b + 1)2 i
rozwinac, tylko co zrobic z pozniej otrzymana funkcja dwoch zmiennych?
30 cze 17:33
jc: Dobierasz a i b tak, aby G było najmniejsze.
30 cze 17:44
kuba: pochodna po a = 22a − 60
pochodna po b = 12b + 22
przyrównując do zera wychodzi mi a = 30/11, b = −11/6
Odp. f(x,y) = 30/11x − 11/6y
dobrze?
30 cze 17:50
30 cze 21:49