Zmienną X charakteryzuje następujący rozkład prawdopodobieństwa
kinga:
1. Zmienną X charakteryzuje następujący rozkład prawdopodobieństwa:
xi 0 5 10 15
pi c 0.5 0.2 0.2
a) Podaj wartość stałej c.
b) Ile wynosi wartość oczekiwana i odchylenie standardowe? Zinterpretuj odchylenie standardowe.
c) Naszkicuj wykres dystrybuanty i rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej X.
d) Oblicz prawdopodobieństwa: P(−1<X≤10) oraz P(0≤X<5).
30 cze 15:28
Leszek: ∑ pi*xi = 1 , oblicz c , dalej z podanych wzorow dla rozkladu prawdopobienstwa
nieciaglego !
30 cze 15:31
Adamm:
nieciągłe to nie znaczy dyskretne
30 cze 15:34
Leszek: @Kinga sprawdz tresc zadania , jest blad ! !
30 cze 15:36
kinga: to jest skopiowane zadanie od wykładowcy. wkleiłam to tak jak było
30 cze 15:38
Leszek: Ale : 0*c = 0 , !
30 cze 15:39
kinga: tak było napisane
30 cze 15:40
Leszek: To chyba wynik upalow ! ! !
30 cze 15:42
kinga: jak to zrobić dalej? pomocy!
30 cze 15:43
Leszek: Nie da sie rozwiazac , bo nie jest spelniony podstawowy warunek jaki Ci napisalem !
30 cze 15:45
kinga: i to przekreśla możliwość rozwiązania wszystkich podpunktów?
30 cze 15:46
Leszek: TAK !
30 cze 15:47
kinga: dziękuję
30 cze 15:48
kinga: a nie powinno być tak że c+0,5+0,2+0,2=1 czyli c=0,1
30 cze 15:52