Znajdź rzut punktu A=(1;3;5) od prostej l :
albert: Znajdź rzut punktu A=(1;3;5) od prostej l :
2x+y+z−1=0
⎨3x+y+2z−3=0
29 cze 12:55
Jerzy:
Zapisz przynajmniej porządnie treść zadania.
29 cze 13:02
Adamm:
A*C = A'*C
A' = (a, b, c) − rzut
C = (x, y, z) − dowolny punkt z prostej
np. x = 0, y= −1, z = 2
7 = −b+2c
1 = 2a+b+c
3 = 3a+b+2c
⇒
4 = c
1 = b
−2 = a
rzut to A' = (−2, 1, 4)
29 cze 13:07
Jerzy:
A może chodziło o odległość od prostej.Co to jest „rzut od prostej” ?
29 cze 13:09
albert: Jerzy to jest dokładna treść zadania, które było na kolokwium
29 cze 13:11
Jerzy:
Może „na prostej l” ? , to bardziej ma sens
29 cze 13:13
Adamm:
rzut na prostą
29 cze 13:14
Jerzy:
Tak powinno być,a nie rzut od prostej.
29 cze 13:15
Adamm:
skorzystałem z własności charakterystycznej rzutu na podprzestrzeń
Jeśli V jest skończenie wymiarową przestrzenią wektorową z iloczynem skalarnym,
to A' jest rzutem A na podprzestrzeń M, wtedy i tylko wtedy gdy
dla każdego C∊M mamy
A*C = A'*C
29 cze 17:11
Adamm:
można też powiedzieć że następuje tutaj rozbicie
A = A'+(A−A') na cześć równoległą z M (czyli A') oraz prostopadłą do niej (czyli A−A')
29 cze 17:13
jc: przetnij prostą
2x+y+z−1=0
3x+y+2z−3=0
płaszczyzną prostopadłą przechodzącą przez A
x=1+2s + 3t
y=3+s + t
z=5+s + 2t
−−−−−
Podstawiamy
9+6s+9t=0
13+9s+14t=0
3+2s+3t=0
1+s+2t=0
s=−3, t=1
x=−2, y=1, z=4
29 cze 17:43
Mila:
Trochę dłużej niż koledzy.
Rzut prostokątny punktu A=(1;3;5) na prostą l:
2x+y+z−1=0 ,
3x+y+2z−3=0
z=t
2x+y=1−t
3x+y=3−2t
=======stąd równanie parametryczne prostej l:
x=2−t
y=−3+t
z=t, t∊R
k→=[−1,1,1] wektor kierunkowy prostej l
P'=(2−t,−3+t, t) rzut prostokątny punktu A na prostą
AP'→ ⊥[−1,1,1]
AP'→=[1−t,−6+t,−5+t]
[1−t,−6+t,−5+t] o [−1,1,1]=0
−1+t−6+t−5+t=0
3t=12, t=4
P'=(−2, 1, 4)
===============
29 cze 20:54