oblicz wyrażenie z cos
agatka: oblicz bez tablic cos20cos40cos80
21 lut 12:59
tim: razy?
21 lut 13:14
tim: Czy to trzy osobne przykłady?
21 lut 13:14
Godzio: skorzystaj z tego wzoru
sin2α = 2*sinα*cosα jak coś to pomoge
21 lut 13:19
agatka: tak to jest iloczyn trzech czynników. Nie wiem w którym momencie mam skorzystać z tego wzoru
21 lut 14:38
AS: Tyle wymyśliłem
| | 1 | |
cos(α)*cos(β) = |
| *[cos(α + β) + cos(α − β)] |
| | 2 | |
Dla α = 80 , β = 20 mamy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
cos80*cos20 = |
| *[cos100 + cos60] = |
| cos100 + |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
cos20*cos40*cos80 = |
| *cos40*(2cos100 + 1) |
| | 4 | |
Nie sądzę,by przy tych danych coś więcej będzie można zrobić
21 lut 14:55
Godzio: kiedyś robiłem podobny przykład
żeby skorzystać z tego wzoru:
sin2α = 2 sinαcosα
zauważ że jeśli uda nam się doprowadzić do takiej postaci to już będzie łatwo. No więc:
mnożymy licznik i mianownik przez 8*sin20
| 8sin20 *cos20 * cos40cos80 | |
| = |
| 8sin20 | |
| 2*2*2sin20cos20* cos40cos80 | |
| = |
| 8sin20 | |
| 2*2sin40cos40 *cos80 | |
| = |
| 8sin20 | |
| 2sin80cos80 | | 2sin160 | |
| = |
| |
| 8sin20 | | 8sin20 | |
sin20 = sin(180−160} = sin160
| 2sin160 | | 2 | |
| = |
| = U{1}[8} |
| 8sin160 | | 8 | |
21 lut 14:59
21 lut 14:59
tim: 1/4 chybva
21 lut 15:02
Godzio: no właśnie
21 lut 15:02
agatka: Dzięki wielkie jesteś mistrz Godzio

!
21 lut 15:13
agatka: Wychodzi 1/8 bo wkradł się błąd w trzecim wierszu od końca, − 2sin80cos80=sin160
21 lut 15:16
Godzio:
21 lut 15:17
AS: Potwierdzam − jest 1/8
21 lut 16:19