Geometria analityczna w przestrzeni (R3)
Wanda Tomor: Zbadaj wzajemne położenie płaszczyzn PLAIN1 i PLAIN2
PLAIN1 = −3x+4y+2z−4=0
PLAIN2 = x+y−z−4=0
W jaki sposób zbadać ich wzaj. położenie? Jak wyznaczyć wektor normalny płaszczyzny?
28 cze 16:49
Jerzy:
n1= [−3,4,2]
n2 = [1,1,−1]
28 cze 16:51
Wanda Tomor: Czyli wektor normalnej to są po prostu po kolei współczynniki przy x, y i z'cie. Okej a jak
zbadać
wzajemne położenie tych płaszczyzn
28 cze 16:54
Jerzy:
Zbadaj czy wektory są prostopadłe lub równoległe.
28 cze 16:56
Mila:
1) wektory normalne nie są równoległe:
π
1: −3x+4y+2z−4=0
π
2: x+y−z−4=0
x=t, t∊R
4y+2z=4+3t
y−z=4−t /*2
4y+2z=4+3t
2y−2z=8−2t
−−−−−−−−−−
6y=12+t
==========
Płaszczyzny przecinają się wzdłuż prostej:
x=t
28 cze 18:47