matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę.
Karolina :
∫ w zbiorze od e do 1 ∫lnxdx Pomocy, kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
28 cze 15:54
Jerzy:
∫lnxdx = xlnx − ∫1dx = xlnx − x = x(lnx − 1) Teraz liczysz w granicach: [x(lnx − 1)]
e
1
28 cze 16:00