Wyznacz X
Gulp: Potrzebuję wyznaczyć z tego X:
Z=20log(X/Y)
27 cze 21:24
iteRacj@:
X>0, Y>0,
skorzystaj ze wzoru log(X/Y)=log(X)−log(Y)
27 cze 21:48
Jerzy:
logx − logy= z/20
logx = z/20 + logy
x = 10 z/20 + logy
27 cze 21:51
Jerzy:
A dlaczego takie założenie ?
27 cze 21:53
jc: Wystarczy założyć, że X/Y > 0.
Z=20 log X/Y
Z/20 = log X/Y
eZ/20 = X/Y
X=Y eZ/20
27 cze 22:05
Jerzy:
Jak przechodzisz z drugiej linijki do trzeciej ?
27 cze 22:28
jc: Definicja logarytmu.
27 cze 22:57
mat: Jerzemu chodzi o to, że log to zazwyczaj log10 (natomiast loge to ln)
27 cze 23:21
jc: Jeśli to logarytm o podstawie 10, to należy e zamienić na 10.
28 cze 08:01
mat: no to już tam będzie wiedział Gulp
28 cze 14:02