programowanie liniowe
Ziółek: Czy jest tu ktoś kto potrafi rozwiązywać zadania z programowania liniowego?
Mam problem z takim zadaniem:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji zysku f(x, y) = 8x + 2y i podaj w jakich
punktach zostało osiągnięte
x > 0, y > 0, x < 8
x + y = 7
y + 12 > 2x
27 cze 18:10
jc: Narysuj obszar. Zamiast x+y=7 powinna być jakaś nierówność.
W ogóle wszędzie powinny być słabe nierówności.
Obszar będzie wielokątem wypukłym.
Największa (najmniejsza) wartość jest osiągana w jakimś wierzchołku
lub na krawędzi (jeśli w 2 sąsiednich wierzchołkach wyjdzie tyle samo).
27 cze 18:42