Sprawdź czy ciąg jest zbieżny oraz czy podsiada podciąg zbieżny
Kendziorek: | | nπ | |
Niech an = sin |
| dla n∊N. Wówczas ciąg (an): |
| | 2 | |
a) jest / nie jest zbieżny, bo ?
b) posiada / nie posiada podciąg zbieżny, bo ?
Czy ktoś mógłby mi to w prosty sposób wytłumaczyć od zera, bardzo dawno to miałem i dużo
pozapominałem. Dziękuję.
27 cze 16:53
Adamm: wiesz chociaż jak ten ciąg wygląda?
27 cze 17:03
Adamm:
nie jest zbieżny bo jest okresowy ale nie jest stały
czy posiada podciąg zbieżny? no przecież jest okresowy
27 cze 17:04
Kendziorek: No to dużo mi nie wytłumaczyłeś, wiem jak wygląda funkcja sinus więc przypuszczam że tego ciągu
też wiem jak funkcja wygląda a teraz jak określić czy ciąg jest okresowy ?
27 cze 17:09
Adamm:
policz ile wynosi an+4
27 cze 17:14
Kendziorek: | | nπ | | nπ | |
W sensie nie rozumiem wiem ze np dla n=1 sin |
| =1 że dla n=2 sin |
| =0 itd... |
| | 2 | | 2 | |
27 cze 17:26
Adamm:
podstaw n+4 do wzoru
27 cze 17:26
Kendziorek: Wyjdą te same wyniki co dla n
27 cze 17:30
Adamm:
no dokładnie
an+4 = an i dlatego mamy okresowość
27 cze 17:31
Kendziorek: Czyli gdy zawsze będę miał zbadać zbieżność to wystarczy że sprawdzę czy funkcja jest okresowa
?
27 cze 17:34
Adamm:
nie, ale tutaj widzisz że jest
27 cze 17:37
Kendziorek: To co muszę zrobić gdy mam inny przypadek ?
27 cze 17:44