Funkcje uwikłane
Amm: Cześć. Mam takie zadanie. Jakieś sugestie?
Wyznacz dPz i d2Pz pierwszą i drugą różniczkę funkcji uwikłanej z = z(x, y)
określonej równaniem
z3− xz + y = 0
w otoczeniu punktu P = (3, −2,2).
27 cze 16:48
jc: Jak definiujesz różniczkę?
Czym jest np. różniczka funkcji f(x,y)=xy2?
27 cze 17:27
jc: Spróbujmy tak.
0=d(z
3−xz+y)=3z
2dz − xdz − z dx +dy
(3z
2−x)dz = zdx − dy
| | zdx −dy | | 2dx−dy | |
dz= |
| = |
| |
| | 3z2−x | | 9 | |
27 cze 17:30
Amm: Czemu +dy? w jego miejscu czasem nie będzie zero?
27 cze 17:42
Adamm:
chyba chodzi po prostu o rozwinięcia Taylora, nie?
27 cze 17:46
Amm: Szczerze to za bardzo nie wiem
27 cze 17:55