Algebra liniowa
Zagubiony w całkach:
Witam
Zadanie1
Znależć wymiar i bazę przestrzeni
U={ f∊R3(x): f(1)=f(2)⊂R3(x)}
a następnie wyznaczyć współrzędne wektora f=x3−2x2−x+4 w znalezionej bazie.
Uzupełnić znalezioną bazę podprzestrzeni U do bazy całej przestrzenii R3(x).
Jak to wogóle ruszyć? Wypisze f(1) pózniej f(2). Skoro mam równość (wiem, że pózniej
musze wyciagać przed nawias niewiadome) to pewnie przerzucić na 1 stronę.
Przerzuciłem i mam :
a(7,0,0) + b(0,3,0) + c(0,0,1) Ale jakoś mnie to nie przekonuje
27 cze 16:37
Zagubiony w całkach: co z tego że dim mojej bazy jest 3 jak mam wyznaczyc wspołrzedne
wielomianu z dim 4 (no chyba że mam znikad opuścic x3
A pózniej z bazy kanonicznej to wszystko uzupełniać )
27 cze 16:41
jc:
f=ax3+bx2+cx+d
f(1)=f(2)
a+b+c+d=8a+4b+2x+d
7a+3b+c=0
Jako bazę przestrzeni rozwiązań możemy wybrać np. (a,b,c,d)=(1,0,−7,0), (0,1,−3,0), (0,0,0,1)
czyli 3 wielomiany:
x3−7x, x2−3x, 1
27 cze 16:56
jc: Jeszcze uzupełnienie. Wystarczy dodać x.
27 cze 16:58
Zagubiony w całkach: W jaki sposob dobrałeś baze przestrzeni rozwiązań? (akurat juz widze ze ja d pomianąłem)
27 cze 17:02
jc: Przyjmujesz a, b i d jako parametry.
Wtedy c=−7a−3b
(a,b,c,d)=a(1,0,−7)+b(0,1,−3,0)+d(0,0,0,1)
27 cze 17:09
Satan: Po prostu wybiera wektory spełniające równanie 7a + 3b + c = 0
27 cze 17:11
Zagubiony w całkach: rozumiem jc dzięki. Jeszcze sprubuje coś samemu dalej wyczarowac
27 cze 17:23
Zagubiony w całkach: Współrzędne wektora w bazie [1,−2,0,4].
I ostatnie pytanie dla formalności:
Jak już uzupełnie o to x to wtedy jeszcze musze sprawdzić liniową niezależność?
27 cze 17:38