równanie zespolone
Ziółek: mam przedstawić w postaci algebraicznej takie równanie zespolone:
| | 3 | |
z3 + 2iz2 − 2z = − |
| iz |
| | 4 | |
proszę o pomoc
27 cze 16:06
jc: A teraz w jakiej postaci masz równanie?
27 cze 16:11
Ziółek: tam miało być "rozwiązanie równiania w postaci algebraicznej", przepraszam za pomyłkę
27 cze 16:22
jc: z=0 lub z2−2iz − 2=−3i/4
z2−2iz − 2=−3i/4
(z−i)2 − 1 = −3/4i
4(z−i)2 = 4−3i
Teraz czeka Cię trochę pracy, chyba że odgadniesz pierwiastki.
27 cze 16:31
Mila:
4(z+i)2=4−3i
27 cze 21:43
jc: No, tak.
4−3i=i(1−2i)
2
27 cze 22:08