prosze o pomoc
Ania: Ślicznie proszę o pomoc. Byłabym bardzo wdzięczna

W graniastosłupie czworokątnym prawidłowym
przekątna ściany bocznej ma długość d. Przekątna ściany bocznej i przekątna podstawy
poprowadzone z tego samego wierzchołka tworzą kat α. Obliczyć objętość i pole powierzchni
bocznej graniastosłupa
21 lut 12:42
Basia: Rysuję
21 lut 12:51
Basia:
D=dccosα
a
2+a
2=D
2
2a
2 = D
2
d
2 = a
2+b
2
| | d2cos2α | | 2d2−d2cos2α | |
b2 = d2−a2 = d2 − |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| d2(2−cos2α) | | d2(1+sin2α) | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
V = a
2*b
P
b = 4ab
podstaw i wykonaj obliczenia
21 lut 12:59
Ania: a ile wynosi a i b po spierwiastkowaniu? prosze o pomoc
21 lut 13:14
ula: Ania przede wszystkim tam nie ma kąta prostego − już zalożenia są źle zrobione. Tam jest
Δrównoramienny o ramionach d i podstawie a√2
21 lut 15:38
Ania: czyli jak mozna to zrobic?
21 lut 15:44
Godzio:
tu chyba z tw. cosinusów
d2 = D2 + d2 − 2D*d*cosα
D2 = 2D*d*cosα
D = 2d*cosα
D = a√2
2d*cosα = a√2
a = d*cosα√2
d2 + a2 = b2
d2 + 2d2cos2α = b2
d√1 +2cos2α = b
V = a2 *b = 2d2*cos2α * d√1 +2cos2α = 2d3cos2α√1 +2cos2α
Pb = 4*ab = 4*d*cosα√2*d√1 +2cos2α = 4d2√2 cosα*√1 +2cos2α
21 lut 15:49
Ania: dziekuje
21 lut 16:02