27 cze 12:35
ite:
| | −2 | |
prawidłowa odpowiedź cos α = |
| , |
| | √5 | |
Twojej odpowiedzi nie mogę odczytać
27 cze 12:58
ite: i nie wiem dlaczego dotyczy innej funkcji (tangesa tego kąta)
27 cze 13:00
Nikto0: Obliczyłam dopiero że tangens alfa równa się minus jedna druga. Czyli to jest zła droga do
rozwiązania?
27 cze 13:05
ite:
27 cze 13:05
ite: To już widzę, jak chcesz to policzyć.
OK, w takim razie teraz skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i ze wzoru na tangens, wiesz
jak?
27 cze 13:07
Nikto0: Nie wiem.
27 cze 13:09
ite:
| | sin α | | −1 | |
Trzeba zauważyć, że tg α= |
| = |
| i rozwiązać układ równań |
| | cos α | | 2 | |
sin
2α+cos
2α=1
(nie zmieściło się w klamry)
27 cze 13:17
ite: Masz dwie niewiadome i dwa równania, więc można z tego wyliczyć cos α.
Jeśli się naszkicuje prostą w układzie równań (13:05), to wiadomo będzie, że α jest kątem z II
ćwiartki. (To się za chwilę przyda.)
27 cze 13:22
6latek: Teraz zauwaz ze OP gdzie O to poczatek ukladu wspolrzednych
OP=
√x2+y2=
√(−2)2+12=
√4+1=
√5
Z definicji cosinusa
Patrz rysunek
ite
27 cze 13:23
Nikto0: A jedynkę trygonometryczną nie mogę spierwiastkować żeby nie było kwadratów i dalej równała się
jeden?
27 cze 13:30
ite: Dzień dobry
6−latku
Twój sposób opiera się na innym pomyśle niż ten z układem równań i boję się, żeby to się
wszystko nie pomieszało
27 cze 13:31
ite: Nie możesz! Wylicz cos α z drugiego równania i podstaw do pierwszego.
27 cze 13:32
6latek: Dzien dobry

W takim razie sie juz nie wypowiadam . Moze tak byc jak napisals .
27 cze 13:34
27 cze 13:46
ite:
| | 4 | |
Równanie kwadratowe cos2α= |
| ma dwa rozwiązania! Trzeba wybrać właściwe, wykorzystując |
| | 5 | |
informację, że α jest kątem II ćwiartki.
27 cze 13:54
Nikto0: Dziękuję za pomoc.
27 cze 13:55
Nikto0: Mam jeszcze jedno pytanie skąd mam wiedzieć do której ćwiartki należy kąt alfa?
27 cze 14:04
ite:
| | −x | |
W zadaniu podane było równianie prostej y= |
| . |
| | 2 | |
Można tę prostą naszkicować w układzie współrzędnych i zaznaczyć kąt jej nachylenia do osi OX.
Można też odczytać (ze wzoru), że prosta będzie przechodzić przez II i IV ćwiartkę (spróbuj to
poćwiczyć na innych prostych).
Warto tez spróbować policzyć ten cosinus tym sposobem z promieniem wodzącym punktu podanym
przez
6latka .
27 cze 14:18
jc:

Skąd wiadomo, o który kąt chodzi? zielony czy czerwony.
kosinus zielonego kąta > 0
kosinus czerwonego kąta < 0
(kosinusy różnią się znakiem)
Nie znamy odpowiedzi D.
27 cze 14:22
ite: Mój błąd, nie zwróciłam uwagi, że jest jeszcze jedna odpowiedź. Wieczorem sprawdzę, co jest
napisane w D.
27 cze 14:26
Nikto0: Odpowiedź d jest niepoprawna
27 cze 14:33
ite: A ile wynosi ta ostatnia odpowiedź?
27 cze 14:36
Nikto0: 1 nad pierwiastek z 5
27 cze 14:48
6latek: D jest niepoprawna
tgα= −0,5
α= 90o+27=117o druga cwiartka
27 cze 15:43
jc: 6latku, prosta przechodzi przez drugą i czwartą ćwiartkę. Dlaczego uważasz, że należy
wybrać drugą ćwiartkę?
27 cze 15:58
6latek: Dzien dobry
jc
Dlatego ze jest to kąt nachylenia prostej y=−0,5x do osi OX
27 cze 16:19
jc: A ten drugi kąt? na moim rysunku zielony.
27 cze 16:23
6latek:

Bo kat nachylenia oznaczamy tak
27 cze 16:26
jc: Trochę dziwi mnie ta umowa. kąt nachylenia sinusoidy miałby skoki.
Malałby od 45o do zera i nagle zmieniałby się na 180o i co byłoby dalej?
27 cze 16:50