równanie różniczkowe
Ziółek: x2 + y' = xy + y2
ktoś mógłby pomóc z takim równaniem różniczkowym?
27 cze 11:25
Jerzy:
Czy z lewej strony nie jest przypadkiem: x2*y' ?
27 cze 11:49
Ziółek: tak, wkradła się pomyłka
27 cze 11:59
Ziółek: myślałem, żeby z tego po prawej wyciągnąć y przed nawias, nie wiem czy to dobry pomysł?
27 cze 12:00
Jerzy:
y'x2 = xy + y2
y' = (y/x) + (y/x)2 , podstawienie: u = y/x , y = ux , y' = u'x + u
u'x + u = u + u2
u'x = x2
u' =x
27 cze 12:04
Jerzy:
Upss... drobna poprawka:
Przedostatnia linijka:
u'x = u2 .... i teraz rozdzielasz zmienne.
27 cze 12:07
Mariusz:
Gdyby jednak było
y'=y
2 + xy − x
2
to miałbyś równanie Riccatiego
Dla równania Riccatiego
y'=py
2+qy+r
podstawienie
u(x)=e
−∫p(x)y(x)dx
sprowadza równanie do liniowego pierwszego rzędu
y'=y
2 + xy − x
2
u(x)=e
−∫y(x)dx
u'(x)=−y(x)e
−∫y(x)dx
u'(x)=−y(x)u(x)
u''(x)=−y'(x)u(x)−y(x)u'(x)
| | (u'(x))2 | |
u''(x)=−y'(x)u(x)+ |
| |
| | u(x) | |
| | (u'(x))2−u''(x)u(x) | |
y'(x)u(x)= |
| |
| | u(x) | |
| | (u'(x))2−u''(x)u(x) | |
y'(x)= |
| |
| | u2(x) | |
| (u'(x))2−u''(x)u(x) | | (u'(x))2 | | u'(x)u(x) | |
| = |
| −x |
| −U{ |
| u2(x) | | u2 | | (u(x))2 | |
x
2(u(x))
2}{(u(x))
2}
−u''(x)u(x)=−xu'(x)u(x)−x
2(u(x))
2
u''(x)−xu'(x)−x
2u(x)=0
a to równanie trzeba całkować szeregami
u(x)=∑
n=0∞c
nx
n
∑
n=0∞(n+2)(n+1)c
n+2x
n−∑
n=0∞(n+1)c
n+1x
n+1−∑
n=0∞c
nx
n+2
c
2+c
3x+∑
n=2∞(n+2)(n+1)c
n+2x
n
−c
1x−∑
n=1∞(n+1)c
n+1x
n+1
−∑
n=0∞c
nx
n+2
c
2+(c
3−c
1)x+∑
n=0∞(n+4)(n+3)c
n+4x
n+2−∑
n=0∞(n+2)c
n+2x
n+2
−∑
n=0∞c
nx
n+2
(n+4)(n+3)c
n+4−(n+2)c
n+2−c
n=0
c
0∊ℛ
c
1∊ℛ
c
2=0
c
3=c
1
| | (n+2)cn+2+cn | |
cn+4= |
| |
| | (n+4)(n+3) | |
27 cze 13:52