Ciągi
Natalka: Jeszcze jedno zadanie z ciągów

Wykaż, że nie istnieje ciąg arytmetyczny, którego wyrazami, niekoniecznie kolejnymi, są liczby
√7,
√11,
√15.
Jak się za to zabrać?
26 cze 22:25
Adamm:
an = √7, ak = √11, am = √15
n<k<m
wtedy c√11 = a√7+b√15 dla pewnych a, b, c całkowitych ≠ 0
ale to sprzeczność (podnieś do kwadratu)
26 cze 22:32
Natalka: Skąd wzięły się a, b oraz c?
Nie za bardzo rozumiem ten krok..
26 cze 22:42
Adamm:
an = a1+(n−1)r
ak = a1+(k−1)r
am = a1+(m−1)r
cak = aan+bam
c = a+b, (k−1)c = (n−1)a+(m−1)b
(m−k)b = (k−n)a
można wziąć np. a = m−k, b = k−n, c = m−n
26 cze 22:57
Adamm:
całość wynika głównie z uogólnienia powyższej obserwacji
U{an+an+2{2} = an+1
26 cze 22:59
26 cze 22:59
Natalka: Dziekuje za wytlumaczenie
26 cze 23:21