Ciągi
Natalka: Ciąg (an) jest rosnący. Zbadaj monotoniczność ciągu bn=2an
Proszę o pomoc
26 cze 20:59
ABC:
Natalka to łatwe bo b
n+1−b
n=2a
n+1−2a
n=2(a
n+1−a
n) >0
26 cze 21:01
Leszek: bn+1 = 2 an+1
bn+1 − bn = 2 [ an+1 − an ] ,
Wniosek .......
26 cze 21:02
Natalka: Rzeczywiscie, dziekuje
26 cze 21:04
xyz:
ciąg an jest rosnący, tzn. zachodzi taka nierówność:
an+1 > an
Dowód nie wprost:
załóżmy, że ciąg bn nie jest rosnący, tzn.
bn+1 ≤ bn, ale bn = 2an zatem
2an+1 ≤ 2an /:2
an+1 ≤ an
co jest sprzeczne z tym, że ciąg an jest rosnący
Zatem ciąg bn musi być ciągiem rosnącym.
26 cze 21:09
xyz: albo i tak też można xD
26 cze 21:11
Natalka: xyz, dziękuję!
26 cze 21:18