Teoria
Asia: Czy ∫arcsin x dx od − ∞ do + ∞ jest całką oznaczoną, czy niewłaściwą, bo niby zakres
calkowania jest nieograniczony, ale funkcja sama w sobie jest.
26 cze 19:56
wredulus_pospolitus:
powyższa całka nie istnieje ze względu na dziedzinę funkcji podcałkowej
26 cze 20:02
wredulus_pospolitus:
Należy także zauwazyć, że sama funkcja (w swojej dziedzinie) jest nieparzysta ... więc
ograniczając całkę do swojej dziedziny, wynik będzie =0
26 cze 20:05
Asia: Czyli jak mam zadanie zaznacz całkę niewłaściwą to ją zaznaczam czy nie?
26 cze 20:14
Asia: Jeżeli całka nie istnieje, to jakim cudem może posiadać wynik

?
26 cze 20:28
Leszek: Dziedzina funkcji podcalkowej f(x) = arcsin(x) jest : x= [ −1 , 1 ] wiec nie mozna obliczyc
calki
∫ arcsin(x)dx w granicach : − ∞ do + ∞ , jest to nonsens ! !
26 cze 20:59
Leszek: Natomiast oblicz calke ∫ arctg(x) dx w granicach od − ∞ do + ∞ .........
26 cze 21:03
Asia: to to bedzie 0, bo jak kolega napisal wyzej jest to funkcja nieparzysta

tak tylko z ciekawosci pytam, dzieki za wyjasnienia
26 cze 21:09