Wielomian 3 stopnia
Cinek: Witam mam problem z rozpisaniem wielomianu trzeciego stopnia
3T−3T3+7=0
Proszę o pomoc
26 cze 18:33
wredulus_pospolitus:
Skąd masz taki wielomian?
Pokaż w jaki sposób do niego doszedłeś.
PS. Nie dziwię się, że masz problem z wyznaczeniem rozwiązania
26 cze 18:41
Cinek: Doszedłem do niej z pochodnej funkcji:
9/14T4+2T3−27/49T6
26 cze 18:45
Adamm:
pewny jesteś?
26 cze 18:47
Cinek: Niestety tak jest to funkcja kosztu która wychodzi mi z całki
Wstawię treść zadania może ktoś się z takim zadaniem z modelowania spotkał:
Minimalizacja kosztu średniego w modelu ciągłym zarządzania jednym magazynem w przypadku stałej
intensywności produkcji a, ustalonej długości cyklu T, stałych kosztach materiałowych c,
stałej jednostkowej wartości magazynowania h, stałego jednostkowego kosztu przesyłki Aw i
zmiennej wartości popytu określonej poprzez funkcję zdefiniowaną wzorem d(t)=b*t2; Rozważania
zakończyć przykładem dla następujących danych A=10; AW=15; a=7; b=3; h=0,5; c=4;
26 cze 18:59
wredulus_pospolitus:
to pokaż swoje obliczenia ... od początku
26 cze 19:01
wredulus_pospolitus:
druga sprawa
| | 6 | |
(9/14T4+2T3−27/49T6)' = |
| T2(−27T3 + 21T + 49) |
| | 49 | |
I już znalazłem błąd
26 cze 19:03
wredulus_pospolitus:
szukamy kolejnych
26 cze 19:04
Cinek: Wyjśćiowa całka:
x x T
∫7t dt − ∫3t2 dt + ∫[3x − 3x2 − 3(t−x)2]dt x w tej funkcji jest stałą
0 0 x
i z niej wychodzi mi wynik −7/2x2+7xT−7x3−T3+3xT2
gdzie 7x=3T2
26 cze 19:14
wredulus_pospolitus:
TRAGICZNY wynik
brak składników: αTx
2
błędne współczynniki przy składnikach: αTx ; βx
3 ; γx
2
ponownie przelicz całki
PS. z ciekawości −−− skąd wiesz, że 7x = 3T
2
26 cze 19:28
Cinek: 7x=3t2 to z treści zadania. Zeby ustalić wielkość produkcji to funkcja popytu musi się równać
funkcji podaży w tymże punkcie x
Co do wyników jeszcze raz rozpisze i wyliczę całkę i pochodną chociaż co do całki jestem niemal
pewien
26 cze 19:34
wredulus_pospolitus:
to w końcu 7x=3
t2 czy 7x = 3
T2 
To ja Ci gwarantuję, że te trzy całki oznaczone dają inny wynik i podałem Ci nawet gdzie są
różnice
26 cze 19:37
Cinek: Przepraszam bardzo jest:
7x=3T2
26 cze 19:46
Mariusz:
No a ICSP twierdzi że rozwiązywanie takich równań jest bezmyślne
Gdyby tak było to Cinek sam wpadłby na pomysł jak je rozwiązać
Podpowiedź :
Przydatne będą wzory skróconego mnożenia
26 cze 20:00
26 cze 20:09