Liczba łuków w grafie skierowanym.
Fgt: Jaka jest liczba łuków w grafie skierowanym o N wierzchołkach, gdzie sumaryczny stopień każdego
wierzchołka v jest równy in(v) + out(v) = 4, jeśli taki graf istnieje? In i out są stopniami
wejściowymi i wyjściowymi wierzchołka v.
26 cze 18:26
wredulus_pospolitus:
Przyjmujemy, że nie może być pętli (wejściowy nie może być jednocześnie wyjściowym łukiem).
Należy zauważyć, że każdy 'wyjściowy' łuk z jakiegokolwiek wierzchołka będzie 'wejściowym' dla
innego wierzchołka
Co można zapisać jako ∑in(vi) = ∑out(vi) gdzie vi reprezentuje kolejne wierzchołki (uwaga
−−− to nie oznacza że in(vi) = out(vi))
wiemy że dla każdego i zachodzi: in(vi) + out(vi) = 4
Więc ∑in(vi) + ∑out(vi) = 4v
stąd: ∑in(vi) = ∑out(vi) = 2v <−−− tyle masz łuków
26 cze 18:39