Całka
ssss: Załóżmy, że rozkład prędkości przepływu pewnej cieczy opisany jest przez pole wektorowe:
ω = (−y, x, z)
Oblicz ilość cieczy, która przepłynie w jednostce czasu przez górną połówkę sfery
S = {(x,y,z) ∊ R3 : x2+y2+z2 = 1, z ≥ 0}
od dołu do góry.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Próbowałam obliczyć całkę potrójną, przechodzić na współrzędne sferyczne, ale nie mam tak
naprawdę pojęcia jak się za to zabrać. Dopisek "od dołu do góry" mnie zmylił, zaczęłam myśleć
nad całkami powierzchniowymi zorientowanymi czy skierowanymi, tw. Ostrogradskiego−Gaussa...
ale nie umiem na nic sensownego wpaść.
26 cze 16:50
jc: Dwa pierwsze składniki dadzą zero (dlaczego?).
Zostaje całka z ∫∫zdxdy.
Całka powierzchniowa do dnie = 0 bo z=0.
Dlatego ∫∫zdxdy = ∫∫∫dxdydz = 2π/3.
26 cze 17:13
jc: Pierwsza uwaga nie była potrzebna.
d(−y dy dz + x dz dx + z dx dy) = dx dy dz
Z całkę po półsferze uzupełniamy do całki po półsferze i kole.
To już zamknięta powierzchnia. Całka po kole = 0 bo z=o.
Na koniec przechodzimy do całki po objętości.
26 cze 17:17