Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła?
Marcin: Dla jakich wartości a i b funkcja f jest ciągła?
ax
2+bx+2+a ,xε <0;3>
| 1 | | −2x | |
| do potęgi |
| , x>3 |
| 4 | | 3−x | |
26 cze 10:31
wredulus_pospolitus:
Liczysz:
1)
granica prawostronna w x
0 = 3
2)
f(3)
3)
f(0)
4)
granica lewostronna w x
0 = 0
| ⎧ | wartość (1) = wartość (2) | |
| ⎩ | wartość (3) = wartość (4) |
|
układ równań do rozwiązania
26 cze 10:38
Marcin: Dzięki mam jeszcze prośbę mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób dochodzisz do 3 w 1)?
26 cze 10:44
wredulus_pospolitus:
punkty 'podejrzane' o bycie punktami nieciągłości to punkty w których zmienia się wzór funkcji
czyli: x=0 ... oraz x=3
26 cze 11:39
Jerzy:
@wredulus , ta granica to chyba raczej ∞ , a nie 3.
26 cze 11:44
26 cze 11:48
Jerzy:
| | −2x | |
Mówię o granicy prawostronnej w x0 = 3 funkcji: f(x) = (0,25) |
| |
| | 3−x | |
26 cze 11:58
ite: OK, za gorąco, monitor się roztapia i ciężko czytać...
26 cze 12:00
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... przecież napisałem żeby policzył prawostronną granicę w tym punkcie ... nie podałem
ile wynosi
26 cze 12:37
Jerzy:
Widać, że ja też źle odczytałem Twój wpis
26 cze 15:02