Wartość własna
wartosc: Mam takie pytanie o jądro przekształcenia liniowego i wartość własną 0.
Niech F: V → W, gdzie dimV, dimW < ∞
Otóż kerF = {X ∊ V: F(X) = 0}, ale wiemy też, że: F(X) = AX, gdzie A jest pewną macierzą
przekształcenia.
No i szukając wartości własnych, wiemy również, że AX = λX, co nam daje F(X) = λX.
Czy to oznacza, że kerF = {X ∊ V: λX = 0}, czyli 0 jest wartością własną danego
przekształcenia?
25 cze 22:45
jc:
FX = 0 oznacza, że X ∊ Ker F
Jeśli X≠0 i FX=0, to X jest wektorem własnym F należącym do wartości własnej 0.
FX=λX przy X≠0 oznacza, że X jest wektorem własnym F.
Ale nie wszystkie wektory muszą być wektorami własnymi F,
dlatego nie zawsze FX=λX i to, co piszesz na końcu nie ma sensu.
25 cze 22:55
wartosc: Okej, wydaje mi się, że rozumiem. W ogólności, to z tego, co napisałem o 22:45 wynika, że cała
przestrzeń byłaby jądrem.
No dobrze, a teraz załóżmy pewną dowolność. Mam skonstruować macierz 4x4, gdzie dimkerF = 2.
Skoro mamy dowolność, to czy mogę przyjąć, że taka macierz ma dwukrotną wartość własną 0, dla
różnych wektorów własnych?
Np. taka macierz, w postaci diagonalnej:
1 0 1 0 0
(0 1 0 1 ) ( 0 ) (...)−1
−1 0 0 0 1
0 1 0 0 2
25 cze 23:24
jc: Trochę się rozjechały cyfry.
1 0 0 0
0 1 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
25 cze 23:26