Oblicz objętość bryły ograniczonej płaszczyznami
czapownik : Oblicz objętość bryły ograniczonej płaszczyznami
x2 + y2 = 9 , z=5, z = 1 −x
Mam problem z ustaleniem zakresu r i φ po przejściu na współrzędne biegunowe. Wydaję mi się że
r będzie zmieniało
się od 1 do 3 aczkolwiek nie mam pojęcia co z φ. Z góry dziękuje za pomoc
25 cze 19:44
Leszek: φ = [ 0,2π ]
r= [ 0,3]
25 cze 20:33
czapownik : Leszek czy móglbyś wytłumaczyć czemu r zmienia się od 0 do 3 skoro od początku układu
współrzędnych do początku wycinka jest 1 ?
I czemu φ jest od 0 do 2π skoro obszar wycinka jest w 4 i w 1 ćwiartce
25 cze 20:49
Leszek: V = ∫ ∫ ∫ dxdydz = ∫ ∫ dxdy( 5 − 1+x) = ∫ dφ ∫ r ( 4 − r cos φ ) dr = .....
25 cze 20:51
Leszek: Bryla jest walec : x2 + y2 = 32 ograniczony plaszczyznami : z= 5 oraz z= 1 − x
25 cze 20:54
czapownik :

To jest oczywiste bo od górnej powierzchni ogranicząjącej odejmujemy dolną jednak chodzi odczyt
granic r i φ gdy na płaszczyznie kartezjanskiej wyglądało by to tak
25 cze 20:56
Leszek: Walec jest skierowany o osi wzdluz osi z , !
25 cze 20:58
jc: Można ogólnie pokazać, że objętość walca ograniczonego denkami (być może pochyłymi,
ale nie przecinającymi się) = π R2 * (odległość pomiędzy środkami denek).
Podobne, tylko jeszcze ogólniejsze stwierdzenie pojawiło się wczoraj na egzaminie.
25 cze 22:25