przeciwdziedzina
Nikolcia #60;3: hej, pomoże ktoś z wyznaczeniem przeciwdziedziny funkcji f(x)=1/x−1
25 cze 18:30
wredulus_pospolitus:
na początek zapisz PRAWIDŁOWO funkcję f(x)
25 cze 18:38
Nikolcia #60;3: chyba każdy wie o co chodzi? f(x)=1/(x−1) lepiej?
25 cze 18:41
wredulus_pospolitus:
No własnie NIE
| | 1 | |
bo zapis f(x) = 1/x−1 oznacza tyle co f(x) = |
| −1 |
| | x | |
A jako, że masz wyznaczyć przeciwdziedzinę to wcale bym się nie zdziwił gdyby właśnie tak
wyglądała ta funkcja
25 cze 18:43
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
no dobra ... f(x) = |
| |
| | x−1 | |
| | 1 | |
potrafisz narysować g(x) = |
| |
| | x | |
Jeżeli tak to w jaki sposób z g(x) stworzyć f(x)? O Jaki wektor trzeba przesunąć?
Jak (i czy w ogóle) zmieni się wtedy przeciwdziedzina
25 cze 18:44
Nikolcia #60;3: a nie można tego jakimś wzorem opisać? tzn chodzi mi że o dziedzina to x∊R\{1} a przeciw
dziedzina to coś tam coś tam
25 cze 18:50
wredulus_pospolitus:
tak ... napiszesz że 'przeciwdziedzina to coś tam coś tam' tylko aby to napisać to MUSISZ
WIEDZIEĆ (przynajmniej w przybliżeniu) jak wygląda wykres funkcji f(x)
25 cze 18:58
wredulus_pospolitus:
bo podejrzewam (po treści zadania), że nie wiesz jak sprawdzić przebieg zmienności funkcji ...
więc wyznaczenie algebraicznie przeciwdziedziny może być dla Ciebie mocno kłopotliwe w tym
momencie (poza po prostu narysowaniem tej funkcji).
25 cze 18:59