Oblicz odległość wierzchołka A w sześcianie
sylwinka90:

Witam! Mam problem z tym zadaniem:
Narysowany sześcian ma krawędź długości a. Oblicz odległość wierzchołka A od płaszczyzny
przechodzącej przez wierzchołki B, C i D.
Bardzo proszę o pomoc!
21 lut 12:30
Basia:
a jaki to poziom ? szkoła średnia czy studia ?
inaczej: czy była już geometria analityczna w przestrzeni trójwymiarowej ?
21 lut 12:46
sylwinka90: Szkoła średnia.
Tak prawdę mówiąc to nie wiem za bardzo od czego zacząć w tym zadaniu.
21 lut 12:52
Godzio: a to nie bedzie poprostu wysokość ostrosłupa trójkątnego prawodłowego ?
21 lut 13:00
Anna: Podpowiem chociaż: szukana odległość, to wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego BCDA , w
którym krawędź podstawy to przekątna kwadratu (czyli a
√2 ), a krawędzią boczną jest krawędź
sześcianu a. Poradzisz sobie?
21 lut 13:03
Basia: narysuję to inaczej; wtedy będzie widać; poczekaj chwilę
21 lut 13:05
Basia:

tr.BDC jest równoramienny ⇒ wysokość DE ma spodek wysokości w środku AP
kat EAD jest prosty
szukany AM jest wysokością trójkąta prostokątnego EAD o bokach:
AD = a
| | 2a2 | | a2 | | 3a2 | |
ED2=EA2+AD2 = |
| +a2 = |
| +a2 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
tr.EMA ≈ tr.EAD
| | a√12 | | 2a√3 | | a√3 | |
AM = |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
moim zdaniem ostrosłup BCDA wcale nie jest prawidłowy
tr.BCD jest wprawdzie równoboczny, ale krawędzie boczne nie są równe
AB = AC ≠ AE
21 lut 13:25
Basia: sorry błąd; oczywiście jest tak jak napisała Anna; źle odczytałam rysunek;
trzeba sobie jednak na kartce narysować
21 lut 13:26
sylwinka90: Dziękuję wam bardzo za pomoc

Jestem naprawdę wdzięczna za pomoc

Teraz już nawet to
rozumiem i zauważyłam te zależności. Jeszcze raz dziękuję
21 lut 13:31