matematykaszkolna.pl
Oblicz odległość wierzchołka A w sześcianie sylwinka90: rysunekWitam! Mam problem z tym zadaniem: Narysowany sześcian ma krawędź długości a. Oblicz odległość wierzchołka A od płaszczyzny przechodzącej przez wierzchołki B, C i D. Bardzo proszę o pomoc!
21 lut 12:30
Basia: a jaki to poziom ? szkoła średnia czy studia ? inaczej: czy była już geometria analityczna w przestrzeni trójwymiarowej ?
21 lut 12:46
sylwinka90: Szkoła średnia. Tak prawdę mówiąc to nie wiem za bardzo od czego zacząć w tym zadaniu.
21 lut 12:52
Godzio: a to nie bedzie poprostu wysokość ostrosłupa trójkątnego prawodłowego ?
21 lut 13:00
Anna: Podpowiem chociaż: szukana odległość, to wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego BCDA , w którym krawędź podstawy to przekątna kwadratu (czyli a2 ), a krawędzią boczną jest krawędź sześcianu a. Poradzisz sobie? emotka
21 lut 13:03
Basia: narysuję to inaczej; wtedy będzie widać; poczekaj chwilę
21 lut 13:05
Basia: rysunektr.BDC jest równoramienny ⇒ wysokość DE ma spodek wysokości w środku AP kat EAD jest prosty szukany AM jest wysokością trójkąta prostokątnego EAD o bokach:
 a2 
EA =

2 
AD = a
 2a2 a2 3a2 
ED2=EA2+AD2 =

+a2 =

+a2 =

4 2 2 
 a3 a6 
ED =

=

2 2 
tr.EMA ≈ tr.EAD
EA ED 

=

AM AD 
a2 6 

=

/*2
2AM 2 
a2 

= 6
AM 
 a2 
AM =

6 
 a12 2a3 a3 
AM =

=

=

6 6 3 
moim zdaniem ostrosłup BCDA wcale nie jest prawidłowy tr.BCD jest wprawdzie równoboczny, ale krawędzie boczne nie są równe AB = AC ≠ AE
21 lut 13:25
Basia: sorry błąd; oczywiście jest tak jak napisała Anna; źle odczytałam rysunek; trzeba sobie jednak na kartce narysować
21 lut 13:26
sylwinka90: Dziękuję wam bardzo za pomoc emotka Jestem naprawdę wdzięczna za pomoc emotka Teraz już nawet to rozumiem i zauważyłam te zależności. Jeszcze raz dziękuję emotka
21 lut 13:31