Różniczkowalność
Zagubiony w całkach: Witam
Mam pytanie o "banalną" rzecz, ale jakoś konkretnej odpowiedzi nie potrafie znależć:
Zadanie1.
Zbadaj różniczkowalność funkcji:
| | ⎧ | x2+4x−4 dla x<3 | |
| f(x)= | ⎩ | 5x+2 dla x≥3 |
|
W punktach, w których pochodna istnieje wyznacz ją.
Czyli mamy typowe zadanie.... sprawdzam punkt x=3: ciagła z granicą 2−stronna równa 17.Czyli
podejrzewam różniczkowalność, w ktorej po lewej stronie mam z definicji
granice 10 a po prawej 5 czyli nie jest różniczkowalna w tym punkcie. Czyli mam:
| | ⎧ | 2x+4 dla x<3 | |
| f'(x)= | ⎩ | 5 dla x>3 |
|
I teraz moje pytanie skąd ja taki madry wiem że na reszcie przedziału jesr różnczkowalna,
przecież nie bede sprawdzać osobno dla kążdego punktu, czy da sie to jakoś formalnie napisać
dla reszty przedziału czy jest to oczywiste z jakiegoś powodu, o którym oczywiście nie wiem