25 cze 15:18
Adamm:
nie patrzysz że √(sin x+1)2(sin x−1)2 = (sin x+1)(1−sin x) = 1−sin2x
25 cze 15:22
25 cze 15:31
Nikto0: Może ktoś dokładniej opisać co jest nie tak?
25 cze 15:37
ite: Zostaw postać z kwadratami i ją przekształcaj.
L=(sin x+1)2(sin x−1)2=(sin x+1)2*[(−1)(1−sin x)]2=
25 cze 15:42
Nikto0: Skąd się bierze (1−sin x)
25 cze 15:42
Adamm:
sinx−1 ≤ 0
25 cze 15:42
Nikto0: nie rozumiem
25 cze 15:46
Nikto0: proszę o wyjaśnienie tego skąd jest 1−sinx
25 cze 16:02
Adamm:
no to podstaw sobie np. sin x = 0
to masz
√(sin x + 1)2(sin x − 1)2 =
√12*(−1)2 = −1
25 cze 16:04
Nikto0: co z tego wynika?
25 cze 16:08
Nikto0: oprócz tego że nie mogę podstawić 0
25 cze 16:09
wredulus_pospolitus:
sinx−1 ≤ 0 ponieważ sinx ≤ 1
więc można zapisać: (sinx−1)2 = (− (1−sinx))2 = (−1)2*(1 − sinx)2 = (1−sinx)2 i teraz
wiesz, że 1 − sinx ≥ 0
Związku z tym √(1−sinx)2 = |1−sinx| = 1 − sinx
dlatego Adamm to tak zapisał, abyś wiedziała 'jak opuścić moduł'.
25 cze 16:11
Nikto0: a dlaczego z (sinx+1)2 nic nie robimy a z (sinx−1)2 już tak dalej tego nie rozumiem.
25 cze 16:37
Adamm:
bo sinx+1 jest nieujemne
25 cze 16:40
Nikto0: czyli żeby opuścić pierwiastek to muszę mieć nieujemne liczby podniesione do kwadratu?
25 cze 16:47
wredulus_pospolitus:
możesz mieć ujemne ... ale wtedy trzeba pamiętać aby ZMIENIĆ znak

Przy opuszczaniu modułu
oczywiście.
25 cze 17:52
wredulus_pospolitus:
a skoro wiemy, że (a−b)2 = (b−a)2 ... to lepiej od razu sobie 'zamienić' aby 'pod kwadratem'
była liczba dodatnia
25 cze 17:53
Nikto0: A skąd mam wiedzieć kiedy jest ujemna a kiedy dodatnia?
25 cze 18:00
wredulus_pospolitus:
I tutaj się kłania:
1) spostrzegawczość
2) doświadczenie/praktyka
3) sprawdzenie
25 cze 18:06
Nikto0: Dziękuję za pomoc.
25 cze 18:09