Całki
Zagubiony w całkach: Witam:
Jak to rozbic na ułamki proste chyba że da sie prosciej
25 cze 10:51
Zagubiony w całkach: | Ax+B | | Cx+D | |
| + |
| ? |
| 1+x2 | | (1+x2)2 | |
25 cze 10:54
wredulus_pospolitus:
spróbuj:
x = cost
25 cze 10:54
wredulus_pospolitus:
tfu ... x = tgt
25 cze 10:55
wredulus_pospolitus:
wtedy masz:
więc:
| | 1 | |
∫ |
| dx = ∫cos2t dt = .... i przez części |
| | (1+x2)2 | |
Rozkład na ułamki proste też można zrobić
25 cze 10:57
Zagubiony w całkach: okej dzięki
25 cze 10:59
Adamm:
@wredulus, nie nie można
10:54 nie!
25 cze 11:17
Adamm:
tą całkę się liczy przez części, nie można jej rozłożyć
na ułamki proste, ona już jest ułamkiem prostym
25 cze 11:18
jc: | 1 | |
| nie rozłożysz na rzeczywiste ułamki proste. |
| (1+x2)2 | |
Możesz na zespolone (nie rozkładam do końca!).
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... =− |
| ( |
| − |
| )2 |
| | 4 | | x−i | | x+i | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
= − |
| ( |
| + |
| − |
| ) |
| | 4 | | (x−i)2 | | (x+i)2 | | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
całka = |
| ( |
| + |
| + 2 arctg x) |
| | 4 | | x−i | | x+i | |
| | 1 | | x | |
= |
| ( |
| + arctg x) |
| | 2 | | x2+1 | |
25 cze 11:25
jc: Adammie, a po co mamy liczby zespolone?
25 cze 11:26
Iryt:
| 1 | | 1+x2−x2 | |
| = |
| = |
| (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
Teraz tak:
| | 1 | | x | |
∫ |
| dx−∫x* |
| dx= |
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | |
teraz licz sam, druga całka przez części i podstawienie
25 cze 21:42
Zagubiony w całkach: Znaczy ja juz to policzyłem
Sprowadzenie do całki cos
2x i teraz korzystam ze wzoru:
cos
2x−sin
2x=(korzystam z jedynki trygonometrycznej)2cos
2x−1
teraz wyliczam z tego cos
2x
Wracam do całki i jest juz prościej ale dzięki za podpowiedzi i przepraszam za skleroze
25 cze 21:52
jc: Zagubiony,
Jaką całkę liczysz, tą z samego początku?
No to już wiesz, że można przez części lub można wykorzystać liczby zespolone.
Nie wiem, czy ktoś jeszcze daje na sprawdzianach takie całki.
Ale oczywiście dla własnej satysfakcji można policzyć.
25 cze 22:21
Mariusz:
Można też jeszcze wydzielić część wymierną całki (szczegóły u Fichtenholza)
| | 1 | | a1x+a0 | | b1x+b0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (1+x2)2 | | 1+x2 | | 1+x2 | |
26 cze 11:09
Adamm:
@jc
chodziło mi oczywiście o rzeczywiste ułamki proste, tak samo jak autorowi
jestem świadom że można rozbijać na zespolone
26 cze 12:28
jc: Adammie, chodziło mi raczej o zastosowanie liczb zespolonych.
Przy okazji, domyślasz lub wiesz, jak określa się ułamki proste w przypadku
wielomianów o współczynnikach wymiernych. Tylko czy to ma jakieś zastosowanie?
26 cze 12:47
Adamm:
Nie wiem, ale może ma jakieś zastosowanie w teorii liczb.
26 cze 12:50
jc: Addamie, jaka dziedzina matematyki najbardziej Ci się podoba? choć może to zbyt osobiste
pytanie.
26 cze 13:03
Adamm:
Myślę że analiza matematyczna i algebra abstrakcyjna.
26 cze 14:55