Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
filsoon : Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
z=y+1,z=y,x2 + y2 = 4
Wycinek walca ograniczony jest z góry płaszczyzną z=y+1 a z dołu z=y. Pytanie jak określić r i
φ tego wycinka po przejściu na współrzędne biegunowe ?
Wydaje mi się że r będzie zmieniało się od 0 do 2. Co jednak z φ ?. Z góry dzięki za pomoc
24 cze 21:36
jc: Widać, że 4π.
24 cze 22:00
filsoon :

Czy mógłbyś dać wskazówkę po czym rozpoznać że jest to 4π ? I czy granice r to od 0 do 2 ?
24 cze 22:09
jc:
24 cze 22:26
piotr: ∫02π∫02 ∫rsinθ1+rsinθ r dz dr dθ
25 cze 10:02