rachunek prawdopodobieństwa
michał: potrzebuję pomocy przy jednym zadanku:
W talii kart jest siedem kart czerwonych i trzy czarne. Ile kart czarnych należy dołożyć do tej
talii, aby szanse wylosowania karty czerwonej były mniejsze niż 20 %?
ja to zrobiłem tak
7/x <0.2
7<0.2 x
35<x
więc wszystkich kart musi być więcej niż 35 więc otrzyjmujemy , że conajmniej 36 .. i od 36−7=
29 musi byc czarnych a mamy juz 3 wiec trzeba dolozyc 26
jest ktoś w stanie sprawdzić mi to zadanie, ewentualnie je poprawić?
21 lut 12:24
michał: mam problem również z tym zadankiem
Drużyna piłkarska składa się z jedenastu zawodników, z których jeden jest kapitanem drużyny.
Kontroli antydopingowej zostaje poddanych trzech piłkarzy. Oblicz prawdopodobieństwo, że
kapitan uniknie kontroli.
nie wiem kompletnie jak się za niego zabrać
21 lut 12:25
Anna:

Zad. 1. Wynik dobry,
michale, ale zapisałabym tak:
x − ilość kart czarnych, które należy dołożyć
5(25−x)(10+x) < 0
Z wykresu: x > 25, czyli trzeba dołożyć co najmniej 26 kart czarnych.
21 lut 12:47
Anna:

| | | | 11! | |
zad.2. IΩI = C113 = | = |
| = 165 |
| | | 3!*8! | |
A − zdarzenie, że nie kapitan
| | | | 10! | |
IAI = C103 = | = |
| = 120 |
| | | 3!*7! | |
| | IAI | | 120 | | 8 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 165 | | 11 | |
21 lut 12:57
michał: dziękuję ślicznie za pomoc
21 lut 13:27