Wielomiany
Natalka: Wielomian W(x) jest wielomianem stopnia trzeciego. Wyznacz ten wielomian wiedzac, ze przy
dzieleniu W(x) przez x
2−x+2 otrzymujemy resztę 5x+4, a przy dzieleniu W(x) przez x
2+x−1
resztę 12x−1.
Bardzo prosze o pomoc
24 cze 21:01
wredulus_pospolitus:
W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
W(x) = (e*x+f)*(x
2−x+2) + 5x+4 = ex
3 + (f−e)x
2 + (2e−f +5)x + (4+2f)
W(x) = (g*x + h)*(x
2+x−1) + 12x−1 = gx
3 + (g+h)x
2 + (h−g + 12)x +(−h − 1)
więc otrzymujemy:
1) e = g (ze współczynników przy x
3)
2) 4+2f = −h − 1 (z wyrazu wolnego) czyli: h = −2f − 5
3) f−e = g+h (ze współczynników przy x
2) ... podstawiamy co wiemy ze wcześniejszych:
f − e = e + (−2f − 5) czyli: 2e = 3f + 5
4) 2e − f + 5 = h − g + 12 ... podstawiamy i otrzymujemy:
| | 3f + 5 | |
(3f+5) − f + 5 = (−2f − 5) − |
| + 12 |
| | 2 | |
| | 3f + 5 | | 1 | |
czyli: 4f + 3 = − |
| −> 8f + 6 = −3f + 5 −> 11f = −1 −> f = − |
| |
| | 2 | | 11 | |
czyli e = ...

i wyznaczasz g oraz h
a następnie wyznaczasz:
a = e = g
b = f−e = g+h
c = 2e − f + 5 = h − g + 12
d = 4 + 2f = −h − 1
UWAGA −−−− nie daję gwarancji że walnąłem zrobiłem gdzieś jakiegoś 'babola'
24 cze 21:16
jc: W(x)=(ax+b)(x2−x+2)+(5x+4) = (ax+c)(x2+x−1) +(12x−1)
Porównując współczynniki przy 1, x, x2, otrzymujemy układ równań:
2b+c=−5
3a−b−c=7
2a−b+c=0
Rozwiązanie: a=1, b=−1, c=−3
W(x)=(x−1)(x2−x+2)+(5x+4)=x3−2x2+8x+2, sprawdź ostatni rachunek!
24 cze 21:41
Mila:
Mam W(x) jak u JC.
24 cze 21:48
jc: 
Przypomniał mi się pewien rodzaj dowodu: dowód przez aklamację.
24 cze 21:57
Natalka: Tak sobie analizuję i twój dowód, jc, wydaje mi się o wiele czytelniejszy niż dowód wredulusa

Zastanawia mnie tylko dlaczego wspolczynnik przy x
3 nie jest równy 1, jesli jest to wielomian
stopnia trzeciego?
Czy wtedy nie trzeba zrobic zalozenia, ze a≠0?
24 cze 22:00
jc: Przecież wyszło 1, bez żadnych założeń.
24 cze 22:03
Natalka: A gdyby wyszlo 0? Czy rozwiazanie zadania byłoby poprawne?
24 cze 22:04
Mila:
Jc, liczyłam, nie piszę, bo Ty już napisałeś.
24 cze 22:12
ABC:
z tych rodzajów dowodów to mi się podobają :
dowód przez cykliczność: dowodziłem to w zeszłym roku więc w tym nie dowodzę
dowód przez odwołanie się do sił nieczystych : a diabli wiedzą jak to udowodnić
dowód przez zastraszenie: albo uwierzycie albo będę 3 godziny dowodził
dowód magiczny : zrobimy teraz małą sztuczkę
było jeszcze sporo innych ale wyleciały z pamięci
24 cze 22:19
jc: Skoro otrzymałaś taki sam wynik, to pewnie dobrze policzyłem. Raczej ja bym coś pokręcił
24 cze 22:20
jc: Najlepszy ten przez zastraszenie.
24 cze 22:22
daras: są jeszcze dowody w pamięci

polecam !
25 cze 11:19