d(y3+2xy+x2) | 3 | ||
= 3y2+2x = 0 ⇒ x = − | y2 | ||
dy | 2 |
9 | ||
y3−3y3+ | y4 = 0 | |
4 |
8 | ||
y = 0 lub y = | ||
9 |
32 | ||
x = 0 lub x = − | ||
27 |
1 | 1 | |||
y3−2y* | + | = 0 | ||
n | n2 |
2 | 1 | |||
Δ = −( | )3+( | )2 | ||
3n | 2n2 |
32 | ||
x = − | +ε | |
27 |
32 | 32 | |||
y3+2y(− | +ε)+(− | +ε)2 = 0 | ||
27 | 27 |
2 | 32 | 1 | 32 | |||||
Δ = ( | [− | +ε])3+( | (− | +ε)2)2 | ||||
3 | 27 | 2 | 27 |
64 | 324 | |||
→ −( | )3+ | ≈ 0,99 > 0, dla ε → 0 | ||
81 | 274*4 |
32 | 32 | |||
(− | −ε, − | +ε) | ||
27 | 27 |
32 | ||
Δ > 0 ⇔ x>0 lub x < − | ||
27 |
32 | ||
jeśli jesteśmy w dowolnie małym otoczeniu − | , to od strony dodatniej będziemy | |
27 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |