Pytania.
X: 1) Jeżeli liczymy na całkę na przedziale [a,b[ , kiedy b jest liczba, która jest wyrzucona z
dziedziny funkcji, ale nie ma tam asymptoty. To czy jest to całka niewłaściwa?(wtedy musimy
liczyć granicę)
| | 1 | |
2) mam zapis w zeszycie (exp x)'= |
| =expx (wydaje mi się, że wyrażenie po pierwszym |
| | ln'(expx) | |
= nie jest poprawne)?
3) jeżeli mamy krzywa zamknięta (pętlę) to czy jej długość wynosi 0? L(y)=∫[a,b] |y'(t)| ,y to
krzywa
24 cze 18:01
wredulus_pospolitus:
1) nie ... nie jest to całka niewłaściwa, ale rozwiązujesz ją analogicznie do tego jakbyś
rozwiązywał całkę niewłaściwą
2)
idiotyczny zapis ... na dobrą sprawę nie jest błędny tylko ciekaw jestem jak student ma
zrozumieć tok rozumowania związany z tym przekształceniem.
3)
weź do ręki obręcz ... czy długość tej obręczy równa jest 0

pamiętaj że y(t) MUSI BYĆ FUNKCJĄ

(więc najpierw będzie ona 'górną' częścią pętli, później
dolną)
24 cze 18:49
Adamm:
1) tak, jest to całka niewłaściwa
2)
jest poprawnie
chodzi tu o pochodną funkcji odwrotnej
3) Oczywiście że nie.
24 cze 19:04
Adamm:
1) albo i nie jest
bo można całkować w sensie całki Lebesgue'a
ale to nie ten poziom...
24 cze 19:05
X: Ale przecież ln'(expx)= 1/expx * expx=1 a to nie jest równe (expx)'
24 cze 19:25
X: 2) ale jeżeli y(a)=y(b), to różnica byłaby 0..
24 cze 19:26
Adamm:
ln'(exp x) to nie to samo co (ln(exp x))'
24 cze 19:28