matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie rożniczkowe
Paulina:
Rozwiąż równanie rożniczkowe: y'−
y
x
=x
2
sinx dla x≠0
24 cze 17:37
jc:
(y/x)'=(y' x − y)/x
2
= (y' − y/x) /x= x sin x = (sin x − x cos x)' y/x = C + sin x − x cos x
24 cze 17:52