proszę o rozwiązanie
anna: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania
sin2 2x = 2cos2 x należące do przedziału (0,2π ) .
24 cze 16:02
wredulus_pospolitus:
sin
2(2x) = (2sinxcosx)
2 = 4sin
2xcos
2x
więc masz:
4sin
2xcos
2x = 2cos
2x
2cos
2x(2sin
2x − 1) = 0
| | √2 | |
−> cosx = 0 lub sinx = ± |
| |
| | 2 | |
podajesz rozwiązania
24 cze 16:08
xyz:
sin(2x) = 2sinxcosx
zatem
sin2(2x) = (2sinxcosx)2 = 4sin2xcos2x
no wiec rownanie wyglada tak:
4sin2xcos2x = 2cos2x
A rozwiazanie tego to juz drobnostka...
4sin2xcos2x = 2cos2x / :2
2sin2xcos2x = cos2x = 0
2sin2xcos2x − cos2x = 0
cos2x(2sin2x−1) = 0
cos2x = 0 lub 2sin2x − 1 = 0
cosx = 0 lub sin2x = 1/2
itd
24 cze 16:19
anna: rozwiązanie to
| | π | | 3 | | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
x ={ |
| , |
| π , |
| , |
| π, |
| π , |
| π} |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
24 cze 16:34