Geometria elementarna
xxx: Cześć mam problem z dwoma zadaniami. Jutro mam egzamin z geometrii a zadan tego typu trzeba się
spodziewać, kilka już zrobiłem i wszystko dobrze...Czy mógłby ktoś pomóc rozwiązać?
1. Czy prawdziwe jest poniższe zdanie na rzeczywistej płaszczyźnie Euklidesowej:
"Jeśli wielokąty F1 i F2 są równoważne przez rozkład, to istnieje przekształcenie
ekwiafiniczne f takie, że f(F1)=F2?
2.Rozważmy przestrzeń afiniczną β nad ciałem Ω. Niech a,b,c będzie niezdegenerowanym trójkątem
w β niech b'∊a,b−, c'∊a,b−.
Załóżmy, że a,p→/p,a'→=γ=b,p→/p,b'→ dla pewnego punktu p≠b',a' i pewnego skalara γ. Wykaż,
że wówczas ab||a'b'
a,c− <−− prosta itd
24 cze 15:06
xxx: up
24 cze 15:34
xxx: .
24 cze 16:52
xxx: pomocy, blagam
24 cze 17:51