Funkcje trygonometryczne
Kama: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
f(x) = 3sin2x − 6sinx + 1
Podstawić pod sinx = t
3t2 − 6t + 1
Δ = 24
√Δ = 2√6
t1 = 3 − √63
t2 = 3 + √63
i co dalej? I czy w ogóle dobrze zaczęłam?
21 lut 12:03
Julek:
piszę
21 lut 12:09
Basia:
dobrze, ale trzeba zastrzec, że
t∊<−1;1>
poza tym pierwiastki nie są Ci potrzebne
szukasz wierzchołka paraboli
| | −b | | 6 | |
xw = |
| = |
| =1 ∊<−1;1> |
| | 2a | | 6 | |
czyli w tym punkcie będzie wartość najmniejsza = f(1)=3−6+1=−2
sinx=1 ⇔ x=
π2+2kπ
czyli funkcja początkowa osiąga wartość najmniejszą = −2 dla każdego x=
π2+2kπ
wartością największą musi być f(−1) = 3+6+1=10
sinx=−1 ⇔ x=−
π2+2kπ
czyli funkcja początkowa osiąga wartość największą = 10 dla każdego x=−
π2+2kπ
21 lut 12:10
Julek:
Na start musisz sobie założyć, że
sinx = t ⋀ t∊<−1;1>
f(x) = 3t
2 − 6t + 1
_______________________________________________________
Teraz, aby określić największą wartość trzeba narysować w danej
dziedzinie t∊<−1;1> daną parabolę
Z rysunku wiesz, że największa wartość jest dla t = −1
f(−1) = 10
Największa wartość to 10
Najmniejsza wartość to −2
21 lut 12:20
Kama: Dzięki bardzo
21 lut 12:21
Wojtas: Spotkałem się z tym samym zadaniem i to co wyżej jest przedstawione jest błędne, gdyż wynika z
błędnej treści zadania. Powinno być:
f(x)=3sin2x−6sinx−1
7 kwi 13:07