Aś: help

! nie rozumiem jak to zrobić. musze wykonać dodawanie i odejmowanie wyrażeń
wymiernych i nie chce mi wyjść poprawny wynik. Pomóżcie

!
oto I przykład
x-1/x
2+x + x+1/x
2-x =
II przykład
x+2/x
2 - x+3/x
2+x =
17 lis 20:30
Mycha: wez w nawiasy to co jest w liczniku a co w mianowniku bo nie mam pojecia co jest jednym
ulamkiem
17 lis 20:48
yeti: A może mi wyjdzie co


mianowniki to (po rozkładzie)
1/ x( x+1) 2/ x(x -1) czyli założ. x≠0 x≠ 1 x≠ - 1
(x-1) (x-1) + (x+1) ( x+1) x
2 -2x +1 + x
2 +2x +1 2x
2 + 2
----------------------------- = ---------------------------- = ------------ =
x(x-1) (x +1) x(x-1)(x+1) ten sam
2 ( x
2 +1)
= -------------
x(x-1)(x+1) tak

?

17 lis 20:49
A%u015B: I przykład
(x-1)/(x2+x) + (x+1)/(x2-x) =
II przykład
(x+2)/x2 - (x+3)/(x2+x)
17 lis 20:50
A%25u015B: tak yeti dobrze Ci wyszedł ten pierwszy

Dziekuję Ci bardzo
17 lis 20:51
Mycha:
(x+2)(x+1)-(x+3)x x2+3x+2-x2-3x 2
----------------------- = -------------------- = ------------
x2(x+1) x2(x+1) x2(x+1)
17 lis 20:57
yeti: 2/
mianowniki x
2 x(x+1) założ. x≠0 x≠ -1
(x+2)(x+1) - x(x-3) x
2 +3x +2 -x
2 +3x 6x +2 2(3x +1)
-------------------------- = ----------------------- = --------- = -------


x ( x +1) ten sam - "- - "-
17 lis 21:00
yeti: Hej

Mycha ma dobrze

bo napisałam (x +3) zamiast (x
3)
poprostu nacisnełam szifta i wyskoczył +
17 lis 21:04
Aś: dzięki Wam

jesteście wspaniali

Mycha dobrze Ci wyszło, natomiast Tobie Yeti
niestety źle, ale dzięki za pierwszy przykład
17 lis 21:04
A%u015B: dalibyści rade jeszcze w tym mi pomóc

2-x x
2+3x+4
-------- - -------------- =
x+2 x
2+4x+4
powinno wyjść
-2x
2-3x
---------------
(x+2)
2
17 lis 21:09
yeti:
zawsze rozkładasz mianowniki naczynniki


!
albo ze wzorów albo przez wyłączanie przed nawias
a czasami z Δ -ty

więc patrzymy kolejno na mianowniki OK

x+2 (x+2)
2 = (x+2)(x +2)
teraz założ. tylko x≠ - 2 :0
(2-x) (x+2) - (x
2 +3x +4) -x
2 + 4 -x
2 -3x -4 - 2 x
2 - 3x
------------------------------ = ----------------------- = ----------


(x+2)(x+2) --" ---- ---" ---
17 lis 21:24
17 lis 22:16
18 lis 07:34
wiki: kto rozumie wyrazenia algebraiczne......dodawanie,odejmowanie,mnozenie i dzielenie..
8 mar 17:59
wiki: kto rozumie wyrazenia algebraiczne......dodawanie,odejmowanie,mnozenie i dzielenie..
8 mar 17:59